Home » De commerciële voordelen van een digitaal toegankelijke website

De commerciële voordelen van een digitaal toegankelijke website

door Rudolf Stammis

Iedereen heeft recht op goede informatie. De Overheid en semi-overheid is al vanaf juni 2018 al verplicht om alle websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Maar bedrijven hebben hierin natuurlijk ook een (sociale) verantwoordelijkheid.

Digitale toegankelijkheid heeft ook commerciële voordelen

Voor bedrijven heeft digitale toegankelijkheid ook commerciële voordelen. Zo zijn er in Nederland zo’n 4 miljoen mensen met een beperking. Daarvan heeft de helft dagelijks last bij het normale functioneren. Thuis, in de maatschappij, maar dus ook online. Ook deze mensen zijn een potentiele klant.

Daarbij worden goed leesbare websites beter bezocht en zijn ook door Google gemakkelijker te indexeren. Digitale toegankelijkheid is daarom niet alleen belangrijk voor de overheid en de bedrijven, maar voor iedereen, die internet gebruikt.

Maar wat is digitale toegankelijkheid?

Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar internet is niet voor iedereen gemakkelijk te gebruiken. Ouderen en mensen met een beperking hebben op internet niet altijd toegang tot informatie. Mensen die slecht zien, slechthorend zijn, een beperkte hand-functie of een leesachterstand hebben, moeten informatie op internet ook gemakkelijk kunnen opvragen. Dat kan gerealiseerd worden door websites technisch anders in te richten en ervoor te zorgen, dat informatie op meerdere manieren kan worden opgevraagd. Dit kan vaak door hele kleine, logische aanpassingen in tekst, techniek en beeld. Voorbeelden hiervan zijn juist gebruik van headers in de tekst en het toevoegen van beschrijvingen bij foto en video.

Wat doet Probedrijven aan digitale toegankelijkheid?

Probedrijven en de aangesloten bedrijven Pro Verpakken & Ontwikkelen, Progroen & milieu, Proschoon, Probezorgt en Proactief zijn volop in ontwikkeling en dat geldt ook voor hun websites. Deze websites gaan allemaal voldoen aan de regels van Accessibility WCAG 2.1. Natuurlijk zorgen we na oplevering van de nieuwe websites ook dat ze toegankelijk blijven.

16 mei Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid

Om goed onderbouwd aan de slag te kunnen neemt Probedrijven op 16 mei deel aan het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid. Dit congres bestaat uit diverse workshops en presentaties en heeft als thema: hoe implementeer ik digitale toegankelijkheid in onze organisatie? Door deelname aan dit congres blijven wij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden voor het inrichten van onze websites en opleidingen.

Dat dit jaarlijks terugkerende congres op de Global Accessibility Awareness Day (GAAD) wordt gehouden is natuurlijk geen toeval. Mocht je  daarom het NCDT-congres dit jaar door omstandigheden moeten missen dan weet je dat er volgend jaar weer een kans is.

#GAAD #ncdt2019

Related Posts

Laat een bericht achter

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken. Okay Lees Meer