Home » “De Pro bedrijven zijn het geitenwollensokkenstadium ver voorbij”

“De Pro bedrijven zijn het geitenwollensokkenstadium ver voorbij”

door Y.Verdonk

Onlangs hebben alle raadsleden van de gemeente Den Helder, Schagen en Hollands Kroon van ons een uitnodiging ontvangen voor bezoek met rondleiding door de Probedrijven. Hierop hebben we vandaag 21 raadsleden uit de genoemde gemeenten mogen verwelkomen.

Uit het enthousiasme en de interesse van het gezelschap viel te lezen dat men de professionaliteit van de bedrijven herkent. Of, zoals Friso Teerink van de Fractie Duurzaam Schagen het bloemrijk schetste, “De Pro bedrijven zijn het geitenwollensokkenstadium ver voorbij!”

Presentatie en uitleg van de structuur

De aftrap van het bezoek werd gedaan door Jan de Moel, secretaris van de GRGA (Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid Kop van Noord-Holland). Hij hield een korte presentatie over de bestuurlijke verhoudingen tussen de gemeenten en de GRGA/Noorderkwartier NV.

Hierna volgde de uitleg van onze directeur Jan van Hooff over de verschillen tussen een gemeentelijke dienst en een NV en over de uitvoering van de WSW en Beschut Werk. Daarnaast ging hij in op de achtergronden van de transitie van de werkbedrijven naar Pro bedrijven:

Van SW naar Social Enterprise

Noorderkwartier maakt als sociale werkvoorziening (SW) al sinds jaar en dag winst. Dit in tegenstelling tot veel van haar collega’s. Omdat dit ook nog eens gepaard gaat met goede resultaten op het gebied van mens en milieu is de transitie naar social enterprise voor ons geen grote stap.

Om deze professionaliteit ook voor derden zichtbaar te maken is gekozen voor de nieuwe constructie waarin de bedrijven Progroen & milieu, Pro Verpakken & ontwikkelen, Proschoon, Probezorgt én Proactief zich zelfstandig presenteren en de markt op gaan.

Om die reden is er de afgelopen jaren, ter vervanging, dan ook steeds management uit de reguliere commerciële markt geselecteerd.

Een rondje langs de Pro bedrijven

Dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen werd wel duidelijk in het rondje langs de Pro bedrijven:

Proschoon voor professionele schoonmaak

Proschoon liet zien dat het zijn mannetje staat als het gaat om professionele schoonmaak, waarbij ze ervoor zorgt dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan door scholing en middelen.

De passie van Pro Verpakken & Ontwikkelen

Marieke vertelt vol vuur over Pro Verpakken & Ontwikkelen

Marieke van Stralen, directeur van Pro Verpakken & Ontwikkelen, deed de rondleiding nog verder uitlopen, door haar enthousiasme over haar bedrijf niet onder stoelen of banken te steken. Haar hartstochtelijke uitleg over de diverse afdelingen die “gekoppeld” zijn aan het bedrijf waar zij producten voor verwerken evenals de recycling die plaatsvindt binnen haar bedrijf vond een gewillig oor. Ook de cleanroom activiteiten en de werkzaamheden in de huishoudelijk schone ruimte (HSR) waar lot getraceerde artikelen verpakt worden, maakten grote indruk. Evenals het opleidingslokaal waar naast taalles voor laaggeletterden ook onder andere HACCP aan werknemers wordt gegeven die in de food werkzaam zijn.

Progroen & milieu, niet alleen voor onderhoud van openbaar groen

Hans Siffels beantwoord vragen naar aanleiding van zijn uitleg
Hans Siffels, Geert van Heijster, Liesbeth Vlietstra en Angelique van Wijk in gesprek

De meeste deelnemers aan de rondleiding kenden de groene brigade van Hans Siffels al wel. Omdat Progroen & milieu al het groenonderhoud in de gemeentes doet is daar dan ook geen ontkomen aan. Maar dat dit bedrijf voorzien is van de nieuwste milieuvriendelijke apparaten en naast onderhoud van openbaar groen ook voor onder andere zorginstellingen, bedrijven en zelfs particulieren werkt, was voor velen toch een nieuwtje. Daarnaast zit zij in samenwerkingsverbanden als Groenstart en loopt er een bijenproject in samenwerking met Landschap Noord-Holland.

De kwaliteitsborging van Probezorgt

Marcel Schep had een primeur met de nieuwe kleding van Probezorgt

Marcel Schep, directeur van Probezorgt, had vandaag de primeur door als eerste de nieuwe bedrijfskleding te tonen aan het gezelschap. Tevens liet hij de stappen zien die noodzakelijk zijn tussen ontvangst van post van klanten tot het moment dat deze in de postzakken van de Probezorgt-fietskoerier belandt. Dit alles om de kwaliteit van levering én facturering te waarborgen.

Proactief voor reactivering en re-integratie

Geert van Heijster van Proactief

Dat Proactief als bedrijf als een rode draad door de werkzaamheden heen geweven is bewijst Geert van Heijster, directeur van Proactief. Als host van een van de groepen wist hij de informatie van de diverse bedrijven aan te vullen met voorbeelden van reactivering en re-integratie waar zijn bedrijf in is gespecialiseerd.

Tot slot

Met de interesse die getoond is én de positieve reacties, kijken we met zijn allen terug op een zeer geslaagde dag. Wij bedanken iedereen voor zijn bijdrage. Mocht je naar aanleiding hiervan ook interesse hebben om ook eens achter de schermen te kijken van één van de Probedrijven dan  ben je (op afspraak) van harte welkom.

Aanvraagformulier Rondleiding Probedrijven

Vraag namens

Een rondleiding aan bij de Probedrijven.

Aantal personen die mee zullen doen aan de rondleiding:

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Related Posts

Laat een bericht achter

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken. Okay Lees Meer