Home » Joke, een behulpzame vliegende keep

Joke, een behulpzame vliegende keep

door Rudolf Stammis

“Ik kan niet goed lezen en schrijven. Maar ik schaam me er niet voor hoor. Ik zeg het gewoon eerlijk”, begint Joke Waag te vertellen. “Voorheen dacht ik: wat erg dat ik dit heb, maar hier bij Noorderkwartier zitten sommige mensen in een rolstoel. Zij hebben het veel erger dan ik.”

“Ik kan niet goed lezen en schrijven. Maar ik schaam me er niet voor hoor. Ik zeg het gewoon eerlijk”

Als iemand zelfstandig is, is het Joke wel. Ze werkt vijf dagen per week als schoonmaakmedewerker, sport wekelijks, gaat naar school en haalt de boodschappen. En dat is knap, omdat ze cijfers en letters weleens omdraait. Maar ze laat zich niet tegenhouden door haar beperking. “Ik ben trots dat ik ondanks mijn beperking goed kan werken. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk, kan goed samenwerken en wil overal graag aan de slag.”

Taalachterstand door stofwisselingsziekte

Joke (46) en haar tweelingbroer hebben allebei een stofwisselingsziekte. Tijdens de geboorte hadden zij een stofwisselingstekort, waardoor ze een taalachterstand hebben opgelopen. Als jong meisje op de basisschool werd Joke niet goed geholpen. “Ik werd gewoon achter in de klas geduwd, omdat de meester geen tijd voor me had. Toen heb ik wel gehuild.”

Sinds twee jaar gaat Joke weer wekelijks naar school om haar lezen en schrijven te oefenen. “Deze juf heeft gelukkig wel tijd voor me. Het maakt mij niet uit hoelang ik naar school ga. Snel leren is niet voor iedereen weggelegd.”

Leren door observeren

Het schoonmaakwerk heeft ze geleerd door goed de handelingen van haar collega’s te observeren en die daarna zelf uit te voeren. “Ik heb wel geprobeerd een cursus schoonmaken te volgen, maar het was te moeilijk voor me. Mijn collega’s laten me daarom zien hoe zij het op de cursus geleerd hebben. En ze mogen gerust zeggen als ik iets niet goed doe.”

Bij Proschoon wordt ze goed opgevangen. “Iedereen accepteert me gewoon zoals ik ben en ik accepteer hen. Het schoonmaakwerk vind ik heel leuk. Als ik ergens kom wil ik het niet smerig achterlaten. En ik kom op allerlei plekken”, zegt ze trots. Joke staat niet voor niets bekend als de behulpzame vliegende keep. Als er ergens een gat valt, dan staat ze te popelen om te helpen. Zo maakt ze onder andere schoon op het gemeentehuis in Tuitjenhorn, op een basisschool in Schagen en bij Noorderkwartier op kantoor. “Ik ga overal heen, dat vind ik prima.”

Voor jezelf opkomen

Joke is blij met haar leven. “Ik heb geleerd om meer voor mezelf op te komen. Er zijn mensen die misbruik van je proberen te maken of die bevooroordeeld zijn. Ik hou daar niet van”, vertelt ze eerlijk. “Ik heb hier ook niet om gevraagd. Vroeger heb ik weleens moeten huilen. Maar ik heb me eroverheen gezet. Je moet wel.” Ze wil haar beperking niet langer verzwijgen. “Als ik ergens voor het eerst kom, zeg ik gewoon eerlijk dat ik niet goed kan lezen en schrijven. Maar ik kan wél veel onthouden.”

“Ik ga nu even kijken of ik mijn collega’s nog kan helpen met schoonmaken”, zegt Joke als ze na het interview opstaat. Ze wandelt enthousiast door de gangen van Noorderkwartier op zoek naar haar collega’s.

Related Posts

Laat een bericht achter

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken. Okay Lees Meer