Dit jaar heeft Probedrijven een mooie succesvolle circulaire pilot gedaan in opdracht van het C.I.V-Den Oever (Coöperatieve In- en verkoop Vereniging). Zij maken maatwerkproducten voor onder meer de visserij en scheepsvaart, maar ook de aannemerij. Als onderdeel van de pilot hebben we een aantal geluiddempende netten gedemonteerd en gerecycled.
We hebben deze pilot gedaan voor C.I.V. Offshore & Shipping. Deze tak is een onderdeel van de strategie van het C.I.V. om hun werkzaamheden te verruimen. Al voor de Brexit zagen zij dat het verstandig zou zijn om zich breder te gaan oriënteren dan enkel aan visserij gerelateerde opdrachten. Zo ontstond de Offshore & Shipping-divisie.
Een van de nieuwe werkzaamheden van C.I.V. Offshore & Shipping is de logistiek rondom offshore windenergie in opdracht van Offnoise-Solutions GmbH . Bij het plaatsen van de heipaal voor een windmolen op zee wordt veel geluid geproduceerd, wat het zeeleven verstoort. Om dit te beperken wordt er een luchtgordijn en een gordijn van netten met isolerende materialen om de paal geplaatst. Daarna kan er begonnen worden met heien.
Deze netten worden op maat gemaakt voor de diepte van de zeebodem en het formaat van de heipaal. Als er op een andere diepte geheid moet worden, is er een ander type net nodig. Vervolgens komt het ‘oude’ net naar land om gedemonteerd te worden.
Bij Probedrijven hebben wij nu drie netten met succes gedemonteerd. De materialen worden zoveel mogelijk gerecycled. Onze medewerkers vinden het leuk werk om te doen en het is ideaal ook als winterwerk voor de medewerkers van Progroen & Milieu. Inmiddels hebben we de opdracht gekregen om het vierde net te gaan demonteren. C.I.V. O&S is zeer tevreden en geeft aan dat zij dit werk graag structureel aan Probedrijven willen gaan gunnen.
Wij zijn trots op onze medewerkers en blij dat we deze werkzaamheden mogen uitvoeren. Op deze manier geeft C.I.V. O&S in samenwerking met Probedrijven invulling aan de circulaire economie. Probedrijven wil graag haar verantwoordelijkheid nemen door een schakel te zijn in (regionale) circulaire ketens, en dit is daar een mooi voorbeeld van.
Daarnaast zoeken wij naar meer diversiteit van werksoorten, zodat het werk beter aansluit bij de competenties van onze medewerkers. Als je mag doen waar je goed in bent, is je werk ook leuker. En als je je werk leuk vindt, sta je in je kracht en ben je leergierig. Op die manier kunnen onze medewerkers zich beter doorontwikkelen en waar mogelijk ook weer instromen op de arbeidsmarkt. Een win-winsituatie.